Capolat a Micropobles de TV3.
Micropobles: paisatges idíl·lics, serveis precaris.
A Catalunya hi ha 329 micropobles. Són municipis que tenen menys de 500 habitants i que ocupen un terç del territori. Tenen unes necessitats molt específiques.
El Berguedà és la comarca de Catalunya que més en té: 6 i té els tres pobles més petits de Catalunya.
Els seus habitants es queixen, sobretot, de carreteres i camins de difícil accés i manteniment costós, falta de telecomunicacions, llocs on no arriba xarxa de gas, fins i tot d'aigua, però es reivindiquen com a molt necessaris per no despoblar el territori.
Capolat. 96 habitants, però molta extensió: 35 quilòmetres quadrats. De punta a punta del poble es tarda 45 minuts. No hi ha nucli, però sí moltes cases disperses.
"Aquí no hi ha servei d'escola. No hi ha la possibilitat que surtin de casa i puguin anar caminant, diu Marta Cruz, que va anar a viure a Capolat des de la ciutat.
"El desavantatge és la mobilitat, la dependència del cotxe. I l'avantatge és la tranquil·litat."
Capolat té 50 quilòmetres de camins que es mengen més de la meitat del pressupost de l'Ajuntament. Una altra gran despesa és la xarxa d'aigües. N'hi ha tres de molt extenses i cada dia s'han de prendre mostres de totes tres. Encara hi ha deu cases on no els arriba l'aigua pública; no hi ha diners per fer-ho.
L'alcaldessa, Mireia Besora, parla de la gran dependència elèctrica que té Capolat:
"Tenim dependència elèctrica perquè, no només la cuina, les calefaccions -ni que siguin de pèl·let o llenya- necessiten alimentació elèctrica. Molts talls elèctrics a l'hivern et representen molts dies sense calefacció."
Amb pocs serveis i difícil accés, viure de la terra en un micropoble requereix militància. "Som el pulmó del país, a part de ser també qui produeix els aliments que menjaran a l'àrea metropolitana", diu Enric Campillo, pagès a Capolat.
L'alcaldessa conclou:
"Qui cuida el territori és la gent. Si no els podem donar servei, la gent no viurà en aquest territori. Es despoblarà i ningú el mantindrà."